Ben jij zeker van werk tot je pensioen?

Zo vergroot je de kans op een lange loopbaan

Vroeger was het heel gebruikelijk om je leven lang bij dezelfde organisatie te blijven werken. Dat is al een aantal jaren niet meer zo. Mensen wisselen gemiddeld elke paar jaar van functie. Daarnaast worden steeds meer werkzaamheden geautomatiseerd, waardoor sommige banen voorgoed verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt snel verandert. Er is dus een risico dat je werk over een tijdje niet meer bestaat, en dat je niet opgeleid bent voor de banen die er nog wél zijn.

Wat als je baan ineens verdwijnt?

Door automatisering verdwijnen de komende jaren heel veel banen van de arbeidsmarkt. Ze worden overgenomen door computers, machines en software: die kunnen namelijk veel taken sneller, nauwkeuriger en goedkoper uitvoeren dan mensen. Geldt dit voor jouw baan? Dan is de kans groot dat dit type werk overal wordt overgenomen door computers. Als jij dit werk al jaren doet en niet zomaar kunt solliciteren op een andere functie, kan dit betekenen dat je werkloos raakt.

Voorkom dat je werkloos wordt

Om nu en later verzekerd te zijn van werk, is het belangrijk om mee te bewegen met de arbeidsmarkt en je aan te passen aan ontwikkelingen. Wacht daar niet mee tot het te laat is. Is er een kans dat je baan over een paar jaar verdwijnt? Bereid je daar dan nu vast op voor. Misschien kun je bijvoorbeeld al de overstap maken naar een andere functie, werkgever of sector waar je langer aan het werk kunt blijven. Of is het nuttig om alvast wat vaardigheden te ontwikkelen of verbeteren. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken welke vaardigheden computers niet zo makkelijk aanleren, en waarvoor mensen nodig blijven. Denk aan creativiteit, sociale intelligentie en probleemoplossend denken.

Zo bereid je je voor op de onzekere toekomst

Wil jij er nu al alles aan doen om je werk veilig te stellen, zodat je kunt blijven werken tot je pensioen? Meld je dan gratis aan voor de ontwikkeltrajecten van Werkprikkel. Samen met een coach ontdek je waar jij goed in bent – onder meer dankzij de arbeidsmarktwaardescan – en bespreek je welke vaardigheden je nog kunt ontwikkelen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te gaan.

Meld je gratis aan voor een persoonlijk ontwikkeltraject

Wil jij de volgende stap zetten in je loopbaan? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor ons persoonlijke ontwikkeltraject.

Schrijf je hier in

GERELATEERDE BERICHTEN
Datum: 23-01-2023

Werkprikkel is met succes afgerond!

We lopen allemaal weleens tegen belangrijke vragen aan over ons werk. Wat vind ik écht leuk om...
Lees meer
Datum: 08-08-2022

2.000 inschrijvingen!

De zomervakantie is in volle gang 🌞 En niet alleen de thermometer schiet omhoog deze dagen; onze

Lees meer
Datum: 04-08-2022

Het STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 kunnen Nederlandse werkenden en werkzoekenden een subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling: het

Lees meer
Ja, ik wil meer weten!

Vragen of advies nodig?

Stuur gerust een mailtje met je vraag!

JA, IK WIL GRAAG MEER INFORMATIE ONTVANGEN

Naam*
Toestemming*

Let op! Bijna alle trajecten zijn inmiddels vergeven. Wil je zeker weten dat je
kunt deelnemen? Schrijf je hier direct in.