Blijft jouw baan bestaan?

vrouw met handen in het haar

Zo bereid jij je voor op een onzekere toekomst

Door technologische ontwikkelingen kunnen computers, apparaten, algoritmes en programma’s steeds meer taken uitvoeren. Sterker nog, dat doen ze vaak sneller, nauwkeuriger en goedkoper dan mensen dat kunnen. Kijk bijvoorbeeld naar de auto-industrie: waar voertuigen pakweg een eeuw geleden volledig met de hand werden gemaakt, wordt nu een heel groot deel door robots gedaan. Dat heeft de afgelopen jaren veel banen gekost. Andere sectoren staan de komende tijd voor kleinere, maar soortgelijke ontwikkelingen. Wat betekent dat voor jouw werktoekomst?

Deze banen lopen risico

Niemand weet precies wat er in de toekomst gaat gebeuren. Een lijstje met beroepen die hoe dan ook gaan verdwijnen, is daarom moeilijk te geven. Wel is het mogelijk om, op basis van technologische ontwikkelingen en actuele tests, te voorspellen waar machines voor verandering kunnen zorgen. Zelfrijdende auto’s kunnen er over een aantal jaar bijvoorbeeld voor zorgen dat er veel minder chauffeurs worden gezocht. Daarnaast zijn er al horecazaken waar klanten worden bediend door een robot en vinden er wereldwijd tests plaats met winkels zonder personeel.

Wat betekent dat voor jou?

Betekent dat dan dat jij binnenkort zonder werk komt te zitten? Niet per se, gelukkig. Ten eerste omdat het nog wel even duurt voordat machines en robots waar nu aan wordt gewerkt, echt gebruikt kunnen worden door jouw werkgever. De zelfrijdende auto wordt nu bijvoorbeeld mee geëxperimenteerd. Maar voordat ze op de openbare weg kunnen worden ingezet door bezorgservices en taxibedrijven, zijn we heel wat jaren verder. Toch is het verstandig om je alvast voor te bereiden op deze verre toekomst als je verwacht of vreest dat je functie ooit wordt geautomatiseerd. Zou toch zonde zijn om te laat te beseffen dat je ander werk moet zoeken.

Dit kun je nú doen

Nogmaals: niemand weet hoe de toekomst er precies uitziet. Maar dat betekent niet dat je rustig moet zitten afwachten. Bereid je voor op mogelijke technologische ontwikkelingen en breid je skillset uit. Extra tip: richt je daarbij op vaardigheden die computers niet makkelijk kunnen aanleren. Denk aan probleemoplossend denken, aanpassingsvermogen, creatief denken en sociale intelligentie. Zo vergroot je jouw kansen op een nieuwe baan, zelfs als jouw beroep op den duur verdwijnt.

De werkcoaches van Werkprikkel kunnen jou gratis helpen bij deze voorbereiding. Via de arbeidsmarktwaardescan ontdekken jullie waar je goed in bent en welke vaardigheden je kunt verbeteren. Vervolgens stellen jullie hier tijdens uitgebreide coachsessies een plan van aanpak voor op. Zo word jij niet verrast door technologische ontwikkelingen in je werk!

Meld je gratis aan voor een persoonlijk ontwikkeltraject

Wil jij de volgende stap zetten in je loopbaan? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor ons persoonlijke ontwikkeltraject.

Schrijf je hier in

GERELATEERDE BERICHTEN
Datum: 23-01-2023

Werkprikkel is met succes afgerond!

We lopen allemaal weleens tegen belangrijke vragen aan over ons werk. Wat vind ik écht leuk om...
Lees meer
Datum: 08-08-2022

2.000 inschrijvingen!

De zomervakantie is in volle gang 🌞 En niet alleen de thermometer schiet omhoog deze dagen; onze

Lees meer
Datum: 04-08-2022

Het STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 kunnen Nederlandse werkenden en werkzoekenden een subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling: het

Lees meer
Ja, ik wil meer weten!

Vragen of advies nodig?

Stuur gerust een mailtje met je vraag!

JA, IK WIL GRAAG MEER INFORMATIE ONTVANGEN

Naam*
Toestemming*

Let op! Bijna alle trajecten zijn inmiddels vergeven. Wil je zeker weten dat je
kunt deelnemen? Schrijf je hier direct in.