Even kennismaken met...

Manon Smit

Was hiervoor: HR-adviseur
Coachingstijl: Praktisch, out of the box, luisterend

Belangrijkste reden om een loopbaancoach in te schakelen
Veel van m’n kandidaten zitten vast op een denkspoor. Dan kan het heel nuttig zijn om eens terug te gaan naar de basis: wat wil je, waar word je gelukkig van? Als loopbaancoach kan ik goed helpen met deze zoektocht.

Een andere weg ingeslagen
Jarenlang werkte ik als HR-adviseur – eerst in de financiële sector, daarna in de ouderenzorg. In 2015 volgde ik een coachopleiding, eigenlijk vooral om mezelf te ontwikkelen. Zo begon ik met coachen naast m’n vaste baan. In zekere zin hield ik niet alleen m’n kandidaten, maar ook mezelf constant een spiegel voor: wat vind ik belangrijk in m’n carrière, waar word ik echt gelukkig van? Toen kwam het besef dat ik het liefst fulltime wilde coachen. In januari van dit jaar gooide ik het roer om. Sindsdien werk ik als zelfstandig loopbaancoach, onder andere voor Werkprikkel.

Heft in eigen handen
Mijn sessies zijn praktisch van aard, ik hou van doorpakken. Ik verwacht van kandidaten ook dat ze zelf de regie nemen in het traject. Ik ben er om ze waar mogelijk te helpen, maar zij zijn zelf verantwoordelijk voor het verloop van hun loopbaan. Tijdens het eerste gesprek vraag ik altijd waar de kandidaat zelf heen wil. Ik vraag ze met wat voor resultaat zij tevreden zouden zijn. Als we dat helder hebben, kunnen we van start. Het belangrijkste in dit werk, is dat ik mensen een luisterend oor kan bieden. In de tijd waarin we leven, is dat al heel waardevol. Mijn kandidaten willen vooral gehoord worden, hun verhaal kunnen doen. Ik geef ze de aandacht en ruimte die ze nodig hebben.

Terug naar de basis
M’n kandidaten zitten vaak vast op een denkspoor, ze weten niet goed wat ze willen in hun loopbaan. Tijdens de sessies probeer ik hun verhaal ‘af te pellen’ en terug te gaan naar de basis: wie ben je als persoon, waar word je gelukkig van? Tijdens het traject onderzoeken we samen waar de energie zit. Dat doe ik bijvoorbeeld door te kijken naar loopbaanankers: welke elementen iemand belangrijk vindt in z’n werk. Dat kan gaan om zekerheid, autonomie of bijvoorbeeld vrijheid. Die ankers zeggen veel over het soort werk dat iemand zou willen doen.

Buiten de lijntjes
Ik merk dat veel kandidaten last hebben van sociale druk, vooral vanuit vrienden en familie. Die prestatiedrang zie ik met name bij starters, ook doordat zij beïnvloed worden door social media. Wat je daar ziet, is soms misleidend. Zeker LinkedIn kan erg onzeker maken, al helemaal als je zelf niet gelukkig bent in je werk. Ik adviseer altijd om zo min mogelijk op die apps te zitten. Daarnaast probeer ik bepaalde overtuigingen weg te nemen. Vaak denken kandidaten dat ze te jong, te oud of niet geschikt zijn voor bepaalde functies. Mensen bewandelen een bepaald pad, en hebben sterke ideeën over ‘hoe het hoort’. Ik denk juist graag out of the box, en laat ze zien wat er wél allemaal kan.

Positief denken
Ik zie dat zeker hoogopgeleide kandidaten veel in hun hoofd zitten. Die overanalyseren alles en maken zich snel zorgen. Ik leer ze hun negatieve gevoelens om te zetten in positieve gedachten. Omgeving speelt daarbij een belangrijke rol: met welke mensen omring je je, van wie krijg je energie?

Liever timmerman
Een tijdje geleden hielp ik een kandidaat, een superslimme vent. WO-geschoold, goede opleiding afgerond. Maar hij kwam er steeds meer achter dat hij gewoon met z’n handen wil werken, lekker buiten bezig zijn, met gereedschap en materieel aan de slag. Dat zie ik vaker bij hoogopgeleiden, dat ze eigenlijk liever praktisch bezig zijn, maar die stap niet durven te zetten. Ik heb hem geadviseerd om eerst wat te oriënteren en met mensen uit z’n netwerk in gesprek te gaan. Daarna stuur ik iemand het liefst op pad. Gewoon op ontdekkingstocht, op verschillende plekken meelopen. Alleen dan ontdek je wat je écht wilt en leuk vindt.

Bijna met pensioen
Ik spreek veel starters, maar ook juist ouderen. Op dit moment volgt een 60-jarige vrouw een traject bij mij. Haar pensioenleeftijd is in zicht, en ze wil haar loopbaan goed afronden. Ze wil tijdens de laatste jaren van haar carrière ergens werken waar ze écht gelukkig is.

Stralen
Ik vind het bijzonder als iemand tijdens zo’n traject langzaam verandert. Ik zíe dat gewoon gebeuren, dat mensen weer gaan stralen. Dat het vuurtje weer gaat branden. Ik wil dat m’n kandidaten na het traject weer het gevoel hebben dat ze in the lead zijn. Dat ze zich zelfverzekerd voelen en weer weten wie ze zijn. Dan heb ík in ieder geval m’n doel bereikt.