Even kennismaken met...

Pascal Rouwenhorst

Was hiervoor: Werkzaam binnen de financiële dienstverlening
Coachingstijl: Betrokken, energiek, aanmoedigend, gericht op het positieve en op doen

Belangrijkste reden om een loopbaancoach in te schakelen
Een loopbaancoach is echt voor iedereen. Of je nou wel of niet gelukkig bent in je huidige baan. Of je nou wel of niet die onrust voelt. Ook ik was tevreden met mijn baan, maar merkte toch dat er van alles omhoogkwam toen ik aan een coachtraject begon. Praten met een coach kan verfrissend zijn. Een moment om met een frisse blik naar jezelf te kijken. En jezelf af te vragen: zit ik nog wel op mijn plek? Wat heb ik nodig om met plezier naar mijn werk te gaan? En vind ik dat op mijn huidige plek, of zijn hiervoor wat aanpassingen nodig?

Weet als geen ander hoe het is
Jarenlang heb ik met veel plezier gewerkt bij Deutsche Bank als communicatiespecialist. Desondanks bekroop me steeds vaker het welbekende, onrustige gevoel: is dit dan wat ik wil? Toen ze binnen de bank een Employability-traject aanboden, heb ik dat meteen aangepakt. Ik besloot deze bij De Unie te doen en met een persoonlijke loopbaancoach heb ik het hele proces doorlopen.

Sluimerende vlammetjes
Aan de hand van testen en gesprekken ging een oud vlammetje branden. In mijn tijd bij ABN AMRO ben ik een klein jaar procescoach geweest en werkte ik als coach/trainer. Toen dat project stopte, overwoog ik daarmee verder te gaan. Ik besloot het niet te doen. De reden? Te veel twijfels. Want ja, er waren al zoveel andere trainers en coaches… Door zelf eens aan de andere kant van de tafel te zitten, merkte ik dat het idee altijd was blijven sluimeren. Eigenlijk herontdekte ik een passie door dat traject te volgen!

Wat weerhoud je…
… ervan te doen wat je leuk vindt? Of in mijn geval: om iets te doen met de ambitie om zelf coach te worden? Dat was de vraag die mijn coach mij stelde. En dus besloot ik te beginnen met de coachopleiding. En vanaf dag één dacht ik: dit is het! Na de opleiding ben ik verder gegaan met een opleiding tot loopbaancoach. Omdat ik het echt leuk vind om mensen te helpen vinden waar ze energie van krijgen. Want ik heb zelf gemerkt wat een verschil dat maakt.

Veel mensen…
…blijven zitten waar ze zitten. Dit kan zijn omdat ze een stap spannend vinden en voor zekerheid gaan. Of omdat ze niet precies weten wat ze anders willen doen. Als coach zet ik mij in om mensen bewust te maken van hun kwaliteiten en drijfveren, en te kijken in hoeverre die terugkomen in hun huidige werk. Ik geloof dat als je iets doet waar je goed in bent, dat die energie vanzelf weer gaat stromen. En zo heb je meer plezier in je werk. Dat kan zijn door kleine aanpassingen op de huidige werkplek. In de huidige organisatie of juist daarbuiten.

Vier stappenplan
In mijn trajecten doorloop je in grote lijnen vier stappen: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en hoe kom ik daar? We focussen op je kwaliteiten, drijfveren en interesses. Dit achterhalen we in onze gesprekken en aan de hand van verschillende oefeningen en tests, zoals een persoonlijkheidstest of 360º-feedbackoefening. Alles om meer inzicht te krijgen in wie je bent en wat je wilt. Vervolgens zoomen we in op wat je kunt. Wat heb je al in huis en wat is er nog nodig? Denk aan bij- of omscholing. Maar veel kleinere stappen, zoals meekijken op een afdeling of in gesprek gaan met anderen, kunnen ook al voldoende zijn. Tot slot kijken we hoe je het doel – meer werkplezier – realiseert. Wat heb je nodig? Bij sollicitaties voor een nieuwe baan gaat het vaak om de update van een verouderd cv of een kortere motivatie bij sollicitaties. Maar gesprekken met mensen uit je netwerk kunnen ook al helpen. Het hoeft niet groots. Vaak is er veel mogelijk door simpelweg kleine veranderingen toe te passen.

In beweging komen
Het mooiste aan zo’n traject vind ik als mensen tot nieuwe inzichten over zichzelf komen. En helemaal als dat ertoe leidt dat ze in beweging komen of anders met belemmeringen omgaan. Ja, als coach zijn dit voor mij echt de geluksmomentjes. Daar krijg ik energie van!

Veelgehoord
Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Ik ben niet per se ergens goed in. Ik kan van alles wat.’ Maar als je van alles wat kunt en weet, dan is dat toch een heel waardevolle kwaliteit?

Diversiteit
Je komt allerlei mensen tegen tijdens zo’n traject. En elk vraagstuk is weer anders. Dat maakt het juist zo boeiend. Iemands leeftijd, levensfase en persoonlijke situatie zijn allemaal van belang. Iemand die kostwinnaar is, worstelt met andere dingen dan iemand die net is gestart in een eerste baan. En dat vind ik het leuke van mijn werk. Op dit moment is mijn jongste coachee 23 en mijn oudste 66 jaar. Wat ze gemeen hebben? Een intrinsieke motivatie. Ze willen iets anders en nemen het heft in handen om daarmee aan de slag te gaan.

Bekijk het van de positieve kant
Alles heeft een positieve kant. Neem banenhoppers. Je hoort vaak dat dit niet goed is voor je cv. Maar bekijk het eens van de andere kant: je hebt al veel ervaring en kennis opgedaan. En dat is ook iets wat ik wil meegeven: een coachingtraject hoeft niet zwaar te zijn of om grootste dingen te gaan. Het moet vooral nuttig zijn. Een moment om bewust stil te staan en te kijken of wat je doet nog past bij wat je wilt. En elke pas, hoe klein ook, geeft energie en leidt weer tot nieuwe kansen.