Een carrièreswitch zet je makkelijk in 3 stappen

nieuwe baan

De volgende stap in je carrière zet je zo

Heb je een baan maar knaagt ondertussen het gevoel je ‘niet helemaal meer op je plek zit? Of zit je wel op je plek maar wil je méér? Dan kan het zijn dat je toe bent aan een volgende stap in je carrière, of zelfs een complete carrièreswitch! Maar hoe doe je dat als je verder geen passende opleiding hebt gedaan?

Voordat je begint met het oriënteren op nieuwe kansen, is het goed om bij jezelf na te gaan waarom je niet meer gelukkig bent met je huidige baan. Ligt het alleen aan de baan zelf? Of is het de gehele branche waar je je niet meer thuis voelt? In het geval van het laatste, is het inderdaad tijd voor een andere weg in het leven. Maar waar begin je? En hoe zet je die grote stap? Allemaal vragen waar je nu waarschijnlijk mee zit. Wij vertellen je in dit blog welke stappen je kunt zetten om je verder te ontwikkelen. Zo heb jij straks een carrière waar je plezier aan hebt en waar je waarde aan hecht. Ook als je (nog) niet de juiste opleiding hebt afgerond.

Stap 1. Ga na wat jouw vaardigheden zijn

Laten we beginnen met het goede nieuws: je hebt waarschijnlijk meer vaardigheden in huis dan je denkt. Zelfs als je geen passende opleiding hebt gedaan. Werk jij bijvoorbeeld in de detailhandel of in de catering? Dan heb je waarschijnlijk goede communicatieve vaardigheden én ervaring met klantencontact. De kans is ook groot dat je stressbestendig bent in die situatie. Dat zijn alweer hele handige soft skills die je bij meer dan genoeg andere banen ook kunt gebruiken.

Stap 2. Controleer of en welke diploma’s je nodig hebt

Jouw ervaring en skills kunnen je helpen uit te blinken in verschillende branches. Zelfs zonder een opleiding gedaan te hebben. Voor sommige carrières heb je helaas toch echt de juiste opleiding nodig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld arts of advocaat. Maar ook als je geen diploma hebt hoef je je geen zorgen te maken! Er zijn voor veel branches mogelijkheden om je te laten omscholen, makkelijk diploma’s te halen of om zelfs een werk-leer traject te starten. Denk bijvoorbeeld aan het onderwijs of de zorg. Er zijn genoeg beroepen waarbij je aan de slag kunt terwijl je ernaast nog een opleiding volgt. Uitzoeken welke vaardigheden en diploma’s je nodig hebt voor jouw droombaan is dan ook een logische volgende stap.

Stap 3. Ga voor een ontwikkeltraject

Denk je dat je, na het lezen van dit blog, wel wat extra hulp kunt gebruiken? Kies dan voor een ontwikkeltraject. Ontwikkeltrajecten en loopbaancoaches helpen je met het ontdekken van jouw talenten en vaardigheden. Je staat er dan dus niet meer zo alleen voor als nu. Een extra handige bijkomstigheid is dat deze coaches en initiatieven vaak over een flink netwerk beschikken. Je zou dus zomaar al eens ergens geïntroduceerd kunnen worden door je coach! Zo zie je maar weer dat je, óók zonder opleiding, op nieuwe plekken kunt komen.

Gratis ontwikkeltrajecten van Werkprikkel powered by Value9

Heb je geen passende opleiding afgerond, maar wil je wel de volgende stap zetten in je carrière? En denk je dat een ontwikkeltraject wel iets voor jou is? Het gratis ontwikkeltraject van Werkprikkel powered by Value9 helpt jou met een succesvolle carrièreswitch. Mede mogelijk gemaakt voor NL Leert Door, krijg jij in jouw traject 4 uur professionele coaching en een arbeidsmarktscan. Dit allemaal speciaal voor jou op maat. Zo zet jij een goede eerste stap naar een nieuwe loopbaan!

Meld je gratis aan voor een persoonlijk ontwikkeltraject

Wil jij de volgende stap zetten in je loopbaan? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor ons persoonlijke ontwikkeltraject.

Schrijf je hier in

GERELATEERDE BERICHTEN
Datum: 23-01-2023

Werkprikkel is met succes afgerond!

We lopen allemaal weleens tegen belangrijke vragen aan over ons werk. Wat vind ik écht leuk om...
Lees meer
Datum: 08-08-2022

2.000 inschrijvingen!

De zomervakantie is in volle gang 🌞 En niet alleen de thermometer schiet omhoog deze dagen; onze

Lees meer
Datum: 04-08-2022

Het STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 kunnen Nederlandse werkenden en werkzoekenden een subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling: het

Lees meer
Ja, ik wil meer weten!

Vragen of advies nodig?

Stuur gerust een mailtje met je vraag!

JA, IK WIL GRAAG MEER INFORMATIE ONTVANGEN

Naam*
Toestemming*

Let op! Bijna alle trajecten zijn inmiddels vergeven. Wil je zeker weten dat je
kunt deelnemen? Schrijf je hier direct in.