Hoe ga je het gesprek aan met je leidinggevende?

Videobellen

Met deze 3 handige tips wordt het een eitje

Iedereen moet vol plezier en vertrouwen kunnen werken. Lukt dat jou om wat voor reden dan ook niet? Dan is het tijd voor een gesprek met je baas. Bijvoorbeeld om te bespreken dat je graag een andere rol krijgt, meer of minder taken wilt of beter beloond wilt worden voor je werk. Je leidinggevende is degene die je moet overtuigen van je punt en moet overhalen om veranderingen aan te brengen in je werk. De beste gelegenheid om dat te doen: een persoonlijk gesprek. Dit kan best spannend zijn, dat snappen we. Maar met deze tips bereid je je goed voor op het gesprek en vergroot je de kans op een mooie uitkomst.

1. Bedenk wat je wilt

Is er iets wat ervoor zorgt dat jij niet prettig kunt werken? Dan moet er natuurlijk iets veranderen. Maar ja, wat dan? Om daarachter te komen, is het belangrijk om de oorzaak van je negatieve gevoel te achterhalen. Ga alle factoren van je werk zorgvuldig na: van je werkzaamheden tot je collega’s, van de band met je baas tot je arbeidsvoorwaarden. Wat vind je van deze factoren en zie je ruimte voor verbetering? Bedenk dan gelijk hoe het beter zou kunnen. Ben je ontevreden over je taken, met welke zou je dan wél tevreden zijn? Vind je dat je te weinig verdient, wat zou je dan moeten verdienen?
Door jezelf deze vragen te stellen, werk je stap voor stap aan een lijstje met wensen.

2. Bereid je verhaal goed voor

Met het wensenlijstje uit tip 1 kun je vervolgens het gesprek aangaan met je leidinggevende of werkgever. Dit moet je wel goed voorbereiden. Schrijf daarom voor jezelf duidelijk uit wat je wilt veranderen, waarom je dat wilt en wat het oplevert. Probeer je punt ook te bekijken vanuit het perspectief van je baas: wat heeft die aan de verandering die je voorstelt? Als jij het idee hebt dat jouw kwaliteiten beter passen bij andere werkzaamheden, dan heeft je leidinggevende er ook meer aan dat jij die taken oppakt. Benader je het gesprek met je baas op zo’n manier, dan is de kans groter dat je je werkgever overtuigt van jouw gelijk.

3. Schakel de hulp in van een expert

Bedenken wat je wilt, wat voor doelen je moet stellen en daar een gesprek over voorbereiden kan moeilijk zijn. Gelukkig zijn er mensen gespecialiseerd in jou daarbij helpen: werkcoaches. Door goed te luisteren naar je verhaal en precies de goede vragen te stellen, helpen ze jou achterhalen wat je nou eigenlijk precies wilt. Dankzij hun ervaring kunnen ze je vervolgens tips geven hoe je dat het beste bereikt.

De werkcoaches van Werkprikkel helpen je graag. Meld je aan voor een gratis ontwikkeltraject, dan krijg je automatisch vier gesprekken met jouw persoonlijke werkcoach. Bovendien krijg je een kosteloze arbeidsmarktscan: zo ontdek je precies waar je goed in bent en welke werkzaamheden, banen en sectoren bij jouw kwaliteiten passen. Handig om te weten – helemaal als je binnenkort met je baas om tafel gaat.

Meld je gratis aan voor een persoonlijk ontwikkeltraject

Wil jij de volgende stap zetten in je loopbaan? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor ons persoonlijke ontwikkeltraject, of vraag meer informatie aan.

GERELATEERDE BERICHTEN
Datum: 23-01-2023

Werkprikkel is met succes afgerond!

We lopen allemaal weleens tegen belangrijke vragen aan over ons werk. Wat vind ik écht leuk om...
Lees meer
Datum: 08-08-2022

2.000 inschrijvingen!

De zomervakantie is in volle gang 🌞 En niet alleen de thermometer schiet omhoog deze dagen; onze

Lees meer
Datum: 04-08-2022

Het STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 kunnen Nederlandse werkenden en werkzoekenden een subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling: het

Lees meer
Ja, ik wil meer weten!

Vragen of advies nodig?

Stuur gerust een mailtje met je vraag!

JA, IK WIL GRAAG MEER INFORMATIE ONTVANGEN

Naam*
Toestemming*

Let op! Bijna alle trajecten zijn inmiddels vergeven. Wil je zeker weten dat je
kunt deelnemen? Schrijf je hier direct in.