Heb jij de skills voor de toekomst?

lampje

Met deze tips ben je klaar voor morgen

Door automatisering verdwijnen de komende jaren heel veel banen van de arbeidsmarkt. Ze worden overgenomen door computers, machines en software: die kunnen namelijk veel taken sneller, nauwkeuriger en goedkoper uitvoeren dan mensen. Zo zijn er al horecazaken waar klanten worden bediend door een robot en vinden er wereldwijd tests plaats met winkels zonder personeel. Betekent dat dan dat jij binnenkort zonder werk komt te zitten? Niet per se, gelukkig. Voor sommige banen blijven mensen altijd nodig. Wij hebben gewoon bepaalde vaardigheden die computers niet zo makkelijk aanleren. En heb je die skills niet? Gebruik deze tips dan om je alvast voor te bereiden.

1. Check wat je al kunt

Computers kunnen heel snel bepaalde kennis en vaardigheden oppikken. Waar ze niet zo goed in zijn? De zogenaamde soft skills: persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele eigenschappen die je vaak nodig hebt als je met mensen werkt. Wij zullen hier nog heel lang beter in blijven dan machines. Daarom is het verstandig om je soft skills nu al zo goed mogelijk te ontwikkelen. Ga eerst goed na welke je al beheerst. Werk je bijvoorbeeld in de horeca, catering of retail? Dan krijg je veel met mensen te maken en werk je vaak onder druk. Dikke kans dat het met je communicatievaardigheden en stressbestendigheid wel goed zit.

2. Bedenk wat je wil

De volgende stap is vooruitkijken. Welke skills wil je ontwikkelen of verbeteren? Bedenk wel: veel van de banen van de toekomst bestaan nu nog niet. Wel blijkt uit verschillende onderzoeken al wat voor vaardigheden we straks ongeveer nodig hebben om naast computers te kunnen blijven werken. Denk aan probleemoplossend denken, aanpassingsvermogen, creatief denken en sociale intelligentie. Omdat we niet precies weten hoe de toekomst eruitziet, is het lastig om te bedenken welk werk je later wilt doen. Probeer daarom te bedenken met welke skill(s) je aan de slag wilt, en zoek daar je toekomstige werk op uit.

3. Schakel de hulp van een pro in

Niemand weet hoe de arbeidsmarkt er over tien, twintig of veertig jaar uitziet. Maar er zijn wel mensen die jou kunnen helpen ontdekken waar je goed in bent, welke skills je verder wilt ontwikkelen en hoe je dat het beste doet. Zo iemand heet een werkcoach. Via Werkprikkel kun je die tijdelijk gratis inschakelen: je hoeft je alleen maar aan te melden voor een ontwikkeltraject. Bovendien krijg je dan gelijk een arbeidsmarktscan, waarmee je direct ontdekt waar je goed in bent. Met je coach stel je vervolgens een plan van aanpak op. Zo weet je precies hoe je je optimaal voorbereid op de toekomst.

Meld je gratis aan voor een persoonlijk ontwikkeltraject

Wil jij de volgende stap zetten in je loopbaan? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor ons persoonlijke ontwikkeltraject.

Schrijf je hier in

GERELATEERDE BERICHTEN
Datum: 23-01-2023

Werkprikkel is met succes afgerond!

We lopen allemaal weleens tegen belangrijke vragen aan over ons werk. Wat vind ik écht leuk om...
Lees meer
Datum: 08-08-2022

2.000 inschrijvingen!

De zomervakantie is in volle gang 🌞 En niet alleen de thermometer schiet omhoog deze dagen; onze

Lees meer
Datum: 04-08-2022

Het STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 kunnen Nederlandse werkenden en werkzoekenden een subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling: het

Lees meer
Ja, ik wil meer weten!

Vragen of advies nodig?

Stuur gerust een mailtje met je vraag!

JA, IK WIL GRAAG MEER INFORMATIE ONTVANGEN

Naam*
Toestemming*

Let op! Bijna alle trajecten zijn inmiddels vergeven. Wil je zeker weten dat je
kunt deelnemen? Schrijf je hier direct in.